Google Sites a Google My Business jako hlavní webové stránky

Líbí se vám příspěvek? Sdílejte jej!

Rádi pracujeme na projektech, kde ladíme webové stránky, analyzujeme data z webu, plánujeme úpravy, tvoříme wireframy, chystáme A/B testy apod. Občas se i dostaneme k návrhu nového webu.

Vždy preferujeme, když se klient rozhodne postavit web na open-source redakčním systému. Tím získá svobodu k úpravám a solidní komunitu, která pomůže s rozvojem webu.

Ale jakýkoliv open source s sebou nese nutnost nainstalovat a spravovat redakční systém. Budou-li se na webu dělat jenom drobné úpravy, bude údržba tohoto webu stát několik tisíc.

Ale… klient měl naprosto základní požadavky:

  • Chci něco fakt jednoduchýho, některé weby měl na WordPressu a vyznat se v tom „Stránky“, „Příspěvky“, „Šablony“, „Elementor“ atd., já chci sakra jenom upravovat otevírací dobu!
  • Chci abych měl co dát na vizitku.
  • Dokud tam nebudu mít lidi, nechci nic platit, už mám dost toho dát desítky tisíc do vývoje něčeho, kam nikdo nechodí.
  • Chci, aby to mluvilo česky,
  • Chci tam mít reference, novinky a ideálně aby se to vše propisovalo na mapy od Googlu.

Jednou cestou bylo pustit se do argumentace, že do kvalitního řešení se musí investovat a že se správným marketingem se řešení zaplatí atd. atd. Druhou cestou bylo akceptovat, že klientovy požadavky jsou splnitelné a dávají smysl. Například tehdy, když je jeho business benzínová pumpa nebo prodejna v malém městě.

Web přes Google My Business

Web Cerpaci Stanice Lety
Web Cerpaci-stanice-lety.cz

Zkusili jsme tedy nasadit nejjednodušší web přes Goole My Business. A klient je nadšený:

  • reference se hned propíše,
  • text který úpraví v profilu na Google se hned propíše,
  • otevíračka se hned propíše a zobrazí na mapách,
  • všechny fotky se propíšou,
  • a vše je skvěle jedndouché.

Nevýhodou je, že tento automaticky vygenerovaný web nemůže být na vlastní doméně a analytika je dostupná pouze v rámci Google Business. Problém také je, že se nepropisují produkty zadané v GMB, takže ceny paliv aktualizujeme jako příspěvek.

Další nevýhodou je nemožnost upravovat pořadí, například dát popis před příspěvky.

Web na Google Sites

Web Oleje-lety
Web Oleje-lety.cz

Druhý požadavek klienta byl na web na motorové oleje, se zadáním: „Teď nestíháme cokoliv vymýšlet, chci tam dát tři fotky a otevírací dobu.“

Staniž se – čistý čas 55 minut, včetně pořízení fotek mobilem a webu na vlastní doméně s SSL certifikátem. Tentokrát na Google Sites. Jako bonus jsou nulové náklady na údržbu.

Tip: Google Sites doporučujeme nepodceňovat. Jiný klient má na něm postavený celý intranet. Geniálně napojený na Google Disk a bezpečně vyřešené přístupy. A opět nulová cena, vše v rámci Google Workspace.

Co je na těchto webech nejtěžší?

Jediné, z čeho mám obavy, jak se nadále budou vyvíjet Google Sites. Ale předpokládám, že v blízké době by neudělaly změnu, která by nás mohla zasáhnout.

Z hlediska specialisty bylo ale nejtěžší udělat web, který v podstatě nejde měřit, nesplňuje moderní UX standardy a není tedy vhodný pro PPC propagaci. Na druhou stranu, co víc potřebuje řidič nákladního automobilu na strakonické mířící do Písku než zjistit, kde je čerpací stanice s dobrou cenou a pestrá nabídka maziv?

Tento projekt nám hezky ukázal, že klienta může potěšit i to nejjednodušší řešení a plně vyřešit jeho problém.

Přihlaste se k našemu newsletteru
Posíláme jej maximálně 4x ročně. Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů pro účely newsletteru.
Další příspěvky od našich specialistů
Google Analytics

Záloha dat ze starých Google Analytics

1.1.2023 měly skončit staré Google Analytics. Stále ale fungují (už ale máme první účty, které data nesbírají!), ale datům v nim bychom už stejně příliš